Αυτο-Αποκάλυψη

Αυτο-Αποκάλυψη

Τι σημαίνει;Η αυτο-αποκάλυψη, είναι η αποκάλυψη προσωπικών πληροφοριών για εμάς προς κάποιον άλλο. Μέσω αυτής της διαδικασίας οι άνθρωποι συνδέονται περισσότερο και γνωρίζονται πιο καλά , ενώ θεωρείται βασικό στοιχείο για την ανάπτυξη  εγγύτητας και οικειότητας με τους άλλους. Μέσω της αυτό-αποκάλυψης  οι άνθρωποι εκφράζουν τα συναισθήματά τους για μία κατάσταση.

τότε έχετε χαμηλότερα επίπεδα αυτο-αποκάλυψης.

Αλλά αυτή η αυτο-αποκάλυψη συνεπάγεται περισσότερο από πόσο είστε διατεθειμένοι να πείτε στους άλλους για τον εαυτό σας. είναι επίσης ένα κρίσιμο δομικό στοιχείο οικειότητας και απολύτως ζωτικής σημασίας για μια ευρεία ποικιλία κοινωνικών σχέσεων. Μετά από όλα, πόσο μακριά θα έφτανε ένας ρομαντισμός αν δεν ήταν διατεθειμένος να μοιραστείτε τις σκέψεις και τις εμπειρίες σας με τον σύντροφό σας;

Αμοιβαία αυτοάποκάλυψη

Η οικοδόμηση μιας επιτυχημένης σχέσης συνεπάγεται την αμοιβαία αποκάλυψη συναισθημάτων και προσωπικών εμπειριών. Η αυτο-αποκάλυψη μπορεί να είναι πιο περιορισμένη στα αρχικά στάδια μιας νέας σχέσης, αλλά ένας πολύ βασικός λόγος που οι άνθρωποι πλησιάζουν και εμπλέκονται πιο βαθιά είναι ότι γίνονται σταδιακά  μοιράζονται όλο και περισσότερα με τον σύντροφό τους. Για να οικοδομήσουμε μια βαθιά σχέση εμπιστοσύνης είναι απαραίτητο κάποιο επίπεδο αυτο-αποκάλυψης και όσο πιο στενός είναι η σχέση, τόσο πιο βαθιά φαίνεται να είναι αυτή η αποκάλυψη.

Μιλώντας για αυτοαποκάλυψη καλό θα ήταν να τονίσουμε πως δεν μιλάμε μόνο για εμπειρίες του παρελθόντος αλλά και για εμπειρίες του παρόντος όπως είναι το συναίσθημά μας προς το άλλο άτομα. Αφενός εννοούμε τα όμορφα συναισθήματα , αφετέρου εξίσου σημαντικά είναι και τα αρνητικά. Σε μία συντροφική σχέση θα πρέπει να συζητούμε και τις καταστάσεις που μας δημιουργούν δυσφορία με τον/της σύντροφο μας. Δεν μπορούμε να έχουμε την απαίτηση ο/η σύντροφος μας να γνωρίζει πότε ενοχλούμαστε ή πότε κάτι μας φέρνει σε δύσκολη θέση.

Η ακατάλληλη ή κακή χρονική αυτο-αποκάλυψη μπορεί μερικές φορές να οδηγήσει σε αμηχανία και μπορεί ακόμη και να βλάψει τις σχέσεις. Η επιτυχής αυτοσυσχέτιση εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως ο τύπος της σχέσης μεταξύ των ανθρώπων, ο τρόπος με τον οποίο μεταδίδονται αυτές οι πληροφορίες και το σημερινό επίπεδο οικειότητας που μοιράζονται οι εμπλεκόμενοι.

Καθώς οι σχέσεις αναπτύσσονται πλησιέστερα, το ίδι

Πλαίσιο και σημασία της αυτο-αποκάλυψης

Αυτο-αποκάλυψηΗαυτο-αποκάλυψη ποικίλλει ανάλογα με το επίπεδο οικειότητας. Για παράδειγμα, οι πληροφορίες μπορούν να κυμανθούν από το να είναι σχετικά επιφανειακές, όπως η αποκάλυψη από πού βρίσκεστε και η αγαπημένη σας γεύση παγωτού, να είστε πιο ιδιωτικοί, όπως αποκαλύπτοντας ότι οι γονείς σας διέρχονται διαζύγιο ή ότι κάποτε εξαπατήσατε τον φίλο ή τη φίλη σας. Η αυτο-αποκάλυψη ποικίλλει επίσης σε πόσα διαφορετικά θέματα αποκαλύπτονται. Όταν τα άτομα αποκαλύπτουν ιδιωτικές πληροφορίες, η αποκάλυψή τους είναι σε βάθος. Όταν τα άτομα αποκαλύπτουν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων για τους εαυτούς τους, η αποκάλυψή τους είναι μεγάλη σε εύρος. Οι περισσότερες σχέσεις αρχίζουν με την ανταλλαγή επιφανειακών πληροφοριών, οι οποίες σταδιακά μετατρέπονται σε πιο σημαντικές αποκαλύψεις όταν η επιφανειακή συζήτηση ανταμείβει. Αυτό είναι,

Όταν μια σχέση είναι νέα, οι πρώιμες συνομιλίες τείνουν να περιλαμβάνουν την αμοιβαιότητα του αυτο-αποκάλυψης. Με άλλα λόγια, οι νέοι γνωστοί τείνουν να ταιριάζουν με τις αποκαλύψεις του άλλου. όταν ένας συνεργάτης ανοίγει και αποκαλύπτει, οι άλλοι καταλήγουν να αποκαλύπτουν επίσης. Καθώς η αποκάλυψη ενός συνεργάτη αυξάνει την οικειότητα, το ίδιο συμβαίνει και με την αποκάλυψη του άλλου συνεργάτη. Επειδή η αυτο-αποκάλυψη είναι αμοιβαία, επηρεάζει και επηρεάζεται από το επίπεδο οικειότητας μεταξύ δύο ανθρώπων. Έτσι, εάν θέλετε να γνωρίσετε κάποιον, μια στρατηγική είναι να αποκαλύψετε προσωπικές πληροφορίες για τον εαυτό σας στο πρόσωπο που θέλετε να γνωρίσετε. Πιθανότατα, αυτό το άτομο θα σας ανοίξει με τη σειρά του. Με την πάροδο του χρόνου και κατά τη διάρκεια μιας σειράς συνομιλιών, μια σχέση γίνεται όλο και πιο οικεία.

Τρεις σημαντικοί παράγοντες καθορίζουν αν μια αλληλεπίδραση θα είναι οικεία. Πρώτον είναι το περιεχόμενο της αποκάλυψης του ατόμου. Για παράδειγμα, η αποκάλυψη προσωπικών επιθυμιών, φαντασιών, ανησυχιών και συναισθημάτων είναι πιο σημαντική για την ανάπτυξη της οικειότητας από ό, τι η αποκάλυψη των γεγονότων. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η αποκάλυψη των συναισθημάτων παρέχει μια ευκαιρία στον εταίρο να επικυρώσει και να αποδείξει ότι φροντίζει, στηρίζει και δέχεται το άτομο. Η δεύτερη είναι η απάντηση του εταίρου στην αποκάλυψη. Όταν ο συνεργάτης ανταποκρίνεται, τα συναισθήματα εγγύτητας αυξάνονται και διευκολύνεται η περαιτέρω επικοινωνία. Όταν ένας σύντροφος δεν ανταποκρίνεται, αυτός ή αυτή δείχνει έλλειψη ενδιαφέροντος για περαιτέρω συζήτηση και η οικειότητα μειώνεται. Τρίτον η ερμηνεία και η αντίδραση του ατόμου στη συμπεριφορά του εταίρου. Εάν το άτομο αντιληφθεί τον συνεργάτη ως υποστηρικτικό και κατανοητό, η συζήτηση είναι πιθανό να γίνει πιο οικεία, επειδή το άτομο είναι πιθανό να αποκαλύψει ξανά ή να ζητήσει από τον σύντροφο να αποκαλύψει. Αν το άτομο αντιληφθεί ότι ο συνεργάτης δεν είναι υποστηρικτικός ή παρεμβατικός, η συζήτηση δεν είναι πιθανό να γίνει οικεία. Έτσι, όταν η αποκάλυψη είναι υψηλή, ο σύντροφος ανταποκρίνεται και το άτομο αντιλαμβάνεται τον σύντροφο ως φροντίδα, η συζήτηση πιθανότατα θα γίνει πιο οικεία με την πάροδο του χρόνου.

Η πρωτοποριακή έρευνα του SidneyJourard αποκάλυψε ότι η αυτο-αποκάλυψη και η αγάπη για ένα άλλο άτομο συνδέονται. Αργότερα, η έρευνα έδειξε ότι οι άνθρωποι (α) όπως αυτοί που αποκαλύπτουν, (β) αποκαλύπτουν σε όσους τους αρέσουν και (γ) μετά την αποκάλυψή τους, όπως το πρόσωπο στο οποίο αποκάλυψαν ακόμη περισσότερο. Αισθάνεται καλό να αποκαλύψετε τα εσωτερικά σας συναισθήματα σε έναν άλλο και είναι ευχάριστο να είστε ξεχωριστοί για την αποκάλυψη κάποιου άλλου επειδή είναι ένα σήμα που τους αρέσει και σας εμπιστεύονται. Επιπλέον, ανταμείβεται να διαπιστώσετε ότι κάποιος έχει τις ίδιες πεποιθήσεις και αξίες που κάνετε.

Ωστόσο, τα κοινωνικά πρότυπα διέπουν την κατάλληλη αυτο-αποκάλυψη. Όταν οι άνθρωποι μόλις γνωρίσουν ο ένας τον άλλον, ένας άνθρωπος που αποκαλύπτει σε μεσαίο επίπεδο οικειότητας προτιμάει περισσότερο από ένα πρόσωπο που αποκαλύπτει σε πολύ χαμηλό ή πολύ υψηλό επίπεδο. Άνθρωποι όπως εκείνοι που αποκαλύπτουν στο ίδιο επίπεδο με αυτόν και αποθαρρύνονται από εκείνους που είναι υπερβολικά δεσμευμένοι ή πολύ αποκαλυπτικοί. Επιπλέον, ένα πρόσωπο που ανταποδίδει μια οικεία αυτο-αποκάλυψη του αρέσει περισσότερο από είναι ένα πρόσωπο που παλινδρομεί μια οικεία αποκάλυψη με μια επιφανειακή. Όταν ένα άτομο ανταλλάσσει μια οικεία αποκάλυψη με μια επιφανειακή αποκάλυψη, είναι ένα μήνυμα ότι δεν θέλουν να γνωρίσουν το άλλο άτομο και η συζήτηση δεν είναι τόσο ανταμείβοντας. Τυπικά, ωστόσο, αποκαλύπτονται επιφανειακές πληροφορίες σε ξένους και αποκαλύπτονται πιο στενές πληροφορίες για το κλείσιμο άλλων. Η αποκάλυψη εξαιρετικά προσωπικών πληροφοριών σε έναν ξένο θεωρείται ακατάλληλη. Για παράδειγμα, είναι ακατάλληλο για κάποιον που μόλις γνωρίζετε να έρχεστε σε εσάς και να αποκαλύψετε τις οικείες λεπτομέρειες της σεξουαλικής ζωής του. Ωστόσο, σε μια στενή σχέση, μια τέτοια αποκάλυψη θα μπορούσε να ενισχύσει τη σχέση και να κάνει δύο άτομα ακόμα πιο κοντά. Ένα άτομο που αποκαλύπτει πάρα πολλές πληροφορίες από νωρίς γίνεται αντιληπτό από τους άλλους ως μη ισορροπημένο.

Η αυτο-αποκάλυψη προάγει την αγάπη και την αγάπη. Τα ζευγάρια που συμμετέχουν σε πιο εκτεταμένη και οικεία αυτο-αποκάλυψη μεταξύ τους τείνουν να έχουν μακρύτερες, πιο ικανοποιητικές σχέσεις. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η αποκάλυψη προσωπικών πληροφοριών σχετικά με τον εαυτό σας είναι ένας τρόπος για να ικανοποιηθούν οι ανάγκες σας και η κάλυψη των αναγκών σας αυξάνει τα συναισθήματα αγάπης και αγάπης, συντροφικότητας και αίσθησης του ανήκειν. Οι συνεργάτες πιστεύουν ότι η σχέση τους περιέχει ένα υψηλό επίπεδο οικειότητας όταν μπορούν να εκφράσουν τις σκέψεις, τις απόψεις και τα συναισθήματά τους στους συνεργάτες τους και να αισθάνονται ότι οι εταίροι τους είναι σε θέση να εκφράζονται επίσης. Αυτός είναι ο λόγος που πολλοί ερευνητές πιστεύουν ότι η εμπειρία οικειότητας μέσα από την αυτο-αποκάλυψη μπορεί να είναι ο σημαντικότερος παράγοντας που καθορίζει την υγεία μιας σχέσης.

Φύλο και ατομικές διαφορές στην αυτο-αποκάλυψη

Αναμένουμε από τις γυναίκες να είναι πιο εκφραστικές από τους άνδρες. Όταν μια γυναίκα δεν είναι εκφραστική, οι άλλοι την αντιλαμβάνονται ως ακατάλληλες. Ομοίως, οι άνδρες αναμένεται να είναι απροσδιόριστοι, και όταν ένας άνθρωπος είναι εκφραστικός, θεωρείται ασταθής. Και, στην πραγματικότητα, οι γυναίκες τείνουν να αποκαλύπτουν περισσότερα από ό, τι οι άνδρες γενικά. Ωστόσο, αν και οι γυναίκες αποκαλύπτουν περισσότερο τους φίλους τους και τους ρομαντικούς τους συνεργάτες απ ‘ό, τι κάνουν οι άνδρες, δεν αποκαλύπτουν περισσότερο στους άνδρες φίλους τους περισσότερο απ’ ό, τι κάνουν οι άνδρες. Επιπλέον, οι γυναίκες τείνουν να προκαλούν αυτοκαλύψεις από άλλους, ακόμη και από εκείνους που συνήθως δεν αποκαλύπτουν πολύ για τους εαυτούς τους. Ένας λόγος για αυτό είναι ότι οι γυναίκες τείνουν να ανταποκρίνονται στους ακροατές, γεγονός που με τη σειρά τους προωθεί την περαιτέρω αποκάλυψη από τον ομιλητή.

Οι παραδοσιακοί ρόλοι των φύλων αλλάζουν, ωστόσο, και οι άνδρες γίνονται πιο εκφραστικοί στο πλαίσιο των στενών ρομαντικών σχέσεών τους και θεωρούν την αποκάλυψη ως σημαντικό μέρος της σχέσης. Επομένως, τα ζευγάρια σήμερα παρουσιάζουν πρότυπα πλήρους και ισότιμης αυτο-αποκάλυψης, τα οποία έχουν δημιουργήσει σχέσεις που προωθούν τον αμοιβαίο σεβασμό και την εμπιστοσύνη. Οι σχέσεις που περιέχουν υψηλό επίπεδο αυτο-αποκάλυψης έχουν βρεθεί ότι είναι πιο οικείες και πιο ικανοποιητικές και για τους δύο εταίρους. Μερικοί άνθρωποι είναι πιο ικανοί να αυτο-αποκαλύψουν από τους άλλους. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η αυτο-αποκάλυψη μπορεί να απειλεί. Η αυτοδιάθεση μπορεί να σας αφήσει ευάλωτους στην απόρριψη, τη χειραγώγηση και την προδοσία. Μερικοί άνθρωποι ανησυχούν τόσο για τους κινδύνους αυτο-αποκάλυψης ότι έχουν πρόβλημα να ανοίξουν και να αποκαλύψουν οικεία στοιχεία για τον εαυτό τους, ακόμη και στα κατάλληλα πλαίσια. Ανησυχούν για την εντύπωση που κάνουν σε άλλους και αντιλαμβάνονται εύκολα την απόρριψη στις προθέσεις των άλλων. Κατά συνέπεια, αυτά τα άτομα συχνά αισθάνονται μοναξιά και απομονωμένα από τους άλλους και τείνουν να έχουν λιγότερες στενές, ικανοποιητικές σχέσεις με άλλους.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *