Intersex παιδιά

Οι περισσότεροι γονείς, ανυπομονούν να μάθουν το φύλο του μωρού. Όταν λέμε φύλο όμως τι εννοούμε; Αγόρι και κορίτσι. Τι γίνεται λοιπόν, όταν η απάντηση του γιατρού είναι πως το παιδί είναι intersex;

Περίπου το 2% των παιδιών γεννιούνται με βιολογικές διαφοροποιήσεις σε ότι αφορά το φύλο. Οι διαφορές αυτές έχουν να κάνουν με ορατά (γεννητικά όργανα) αλλά και μη ορατά χαρακτηριστικά, όπως οι ορμόνες. Θεωρείται πως μόνο το 25% των intersex ατόμων, γνωρίζουν αυτή τη διαφοροποίησή τους, καθώς στην περίπτωση των μη ορατών διαφοροποιήσεων, είναι δύσκολο να την αντιληφθούμε. Στην Ελλάδα, αλλά και στις περισσότερες  χώρες  του κόσμου, ακόμη και σήμερα, οι γιατροί συχνά προτείνουν την διακοπή της κύησης, παρά την καλή εικόνα στην υγεία του παιδιού. Όσοι γιατροί δεν προτείνουν διακοπή της κύησης, προτείνουν μία σειρά από επεμβάσεις, οι οποίες δεν έχουν να κάνουν σε καμία περίπτωση με την υγεία του παιδιού.

Οι γονείς λοιπόν καλούνται να επιλέξουν πριν κλείσει το μωρό τα 2 έτη, χωρίς την έγκριση και την άποψη του , το φύλο και άρα την πορεία ζωής του καθώς είναι μη αναστρέψιμες και οδηγούν ακόμη και στην στειρότητα του ατόμου. Να τονίσω στο σημείο αυτό, πως αναφέρομαι σε εγχειρίσεις που δεν σχετίζονται με την υγεία του παιδιού, αλλά έχουν σκοπό αισθητικό και στοχεύουν στην «κανονικοποίηση», δηλαδή στην ένταξη του παιδιού στην παγιωμένη κατηγοριοποίηση αγόρι- κορίτσι. Ο ΟΗΕ έχει αποκαλέσει τις συγκεκριμένες επεμβάσεις ως βασανιστήρια και ακρωτηρισμό και φυσικά παραβίαση των ανθρωπίνων διακιωμάτων.

Δήλωση του ύπατου αρμοστή του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, ΖαΐντΡααντ αλ Χουσέιν: «Πολύ λίγοι από μας γνωρίζουν για τις συγκεκριμένες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων που υφίστανται εκατομμύρια ίντερσεξ άνθρωποι. Επειδή το σώμα τους δεν συμμορφώνεται με τους τυπικούς ορισμούς του αρσενικού και του θηλυκού, τα ίντερσεξ παιδιά και οι ίντερσεξ ενήλικοι υπόκεινται συχνά σε εξαναγκαστική στείρωση και μη αναστρέψιμη χειρουργική επέμβαση και υφίστανται διακρίσεις στο σχολείο, τον χώρο εργασίας και άλλα περιβάλλοντα»

Έπειτα από μία μικρή έρευνα που έκανα στο κοινωνικό μου περιβάλλον, ανακάλυψα πως οι άνθρωποι δεν γνωρίζουν καν την ύπαρξη των intersex ατόμων ή την αντιλαμβάνονται μόνο με τον όρο «ερμαφρόδιτος», μία λέξη που είναι άκρως προσβλητική και ανακριβής.

Οι βρεφικές χειρουργικές επεμβάσεις παραβιάζουν τις αρχές της ενημερωμένης συγκατάθεσης, της σωματικής αυτονομίας και της αυτοδιάθεσης. Μπορούν επίσης να απαγορευτούν από τους νόμους και τους κανονισμούς κοπής των γεννητικών οργάνων. Πάλι όμως, ορισμένοι γιατροί ισχυρίζονται ότι η γονική συγκατάθεση είναι αρκετή για να αλλάξει την εμφάνιση ή τη λειτουργία των γεννητικών οργάνων ενός μεσοφυλικού βρέφους, συμπεριλαμβανομένων των αισθητικών αλλαγών στην κλειτορίδα.

Intersex άτομα υπήρχαν πάντοτε και μάλιστα στην αρχαία Ελλάδα, έχαιραν σεβασμού και αποδοχής. Θεωρούνταν μία φυσιολογική κατάσταση, με την πάροδο των ετών όμως και με την συνεισφορά της θρησκείας αλλά και της επιστήμης, θεωρήθηκε «διαταραχή», παρόλο που οι intersex άνθρωποι, είναι υγιείς . Στην πραγματικότητα, τα χαρακτηριστικά του intersex είναι φυσικές ανθρώπινες παραλλαγές και όχι διαταραχές, ενώ δεν υπάρχουν έρευνες που να μας δείχνουν πως οι συγκεκριμένοι άνθρωποι δεν μπορούν να κάνουν παιδιά.

Άρα, μπορεί να σκεφτεί ο καθένας για τον εαυτό του, γιατί γίνονται χειρουργικές επεμβάσεις, ιδιαιτέρως επικίνδυνες σε υγιή μωρά;To ζήτημα είναι ξεκάθαρα κοινωνικό.

Οι intersexάνθρωποι, παλεύουν καθημερινά για το αυτονόητο. Να έχουν δικαίωμα να ζήσουν μια φυσιολογική ζωή, να μην κρίνονται, να μην ντρέπονται και να αποφασίζουν οι ίδιοι για τον εαυτό τους.

Εάν λοιπον ο γιατρός σας πει πως το παιδί σας είναι intersex, σημαίνει απλά πως δεν είναι αγόρι, δεν είναι κορίτσι, είναι intersex και υγιές. Οι γονείς καλούνται να σταθούν και να υποστηρίξουν το παιδί και να δείχνουν καθημερινά στο παιδί αλλά και στην κοινωνία, πως το intersex υπάρχει και θα υπάρχει όσο γεννιούνται άνθρωποι. Προτείνω, στο σημείο αυτό να δείτε μία μητέρα ενός intersexπαιδιού, να μιλά για την δική της εμπειρία

https://www.youtube.com/watch?v=FJo4Br_Ifd8

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *